Pagina's

maandag 9 augustus 2010

laatste weetjes

-ik heb vaak angstig in mijn achteruikijkspiegel gekeken of Ann nog volgde, ik had soms zelf moeite om te laveren tussen de kinderkoppendikkekeien of door het slijk
-Ann altijd heel goed heeft geluisterd naar de gids als het over Boedha, Tara, Kumbum, Lama's enzovoort ging, ze is nu een expert in Boedisme, wie stelt een moeilijke vraag?
-onze mekanieker een moslim is en ik hem geen bier kon laten drinken, zelfs niet na aandringen.
-de Chinezen overal klikkers hebben staan op straat, echt waar. Je herkent ze niet, maar ze zijn er. De Tibetanen hebben er schrik van, terecht. De toerist wordt aan de grens gezet, zij vliegen in de gevangenis.
-de Hindoes in Nepal de doden verbranden en de Boedisten de doden aan de vogels geven, of aan de vissen (in stukken gesneden dan).
-de taxi in tibet noemt '10crazy', kost altijd 10 Yuan (1 euro) en ze rijden als zotten, vandaar de naam
-voor een rood licht moet je niet stoppen in Tibet, tenzij er een politieagent staat en dan moet die nog kijken
-de regering soms de monikken betaald, een goed loon zelfs, en dat ze 's avonds naar de disco gaan
-er in Tibet en Nepal overal spaarlampen zijn, en er electische brommers en auto's rondrijden. Zonneboilers zijn algemeen, er wordt zelfs op zon gekookt met een soort spiegel
-langs de Friendship Highway tussen de Nepalese grens en Lhasa staan kilometerpalen, 5444 km, tot... Shangai!
-je 'moet' hier claxonneren, mijn oren doen er nog van zeer.
-we hebben één keer wilde apen gezien en in de bergen ten noorden van Lhasa heel veel marmotten, de himalaya-marmot, ook een vos die wegvluchtte. Geen luipaarden, tijgers, beren en wolven... die zitten hier ook, maar van op de weg (track) hebben we niet meer kunnen observeren, bovendien wordt het tijgerbiotoop(Chitwan nature park) hier flink bedreigd door het toerisme en stropers, wij blijven op de weg! Al genoeg te zien als je je ogen open doet.
-ik zal de geur van de jakboter, die de gelovigen uit de gele zakjes halen om bij de kaarsenpannetjes te doen, niet snel vergeten. Ik ben verschillende keer naar lucht moeten gaan happen in de kloosters als Tasshi te lang bleef praten over zijn boeddha's, en Ann maar luisteren, als ze zich maar niet bekeert!?
-éénmaal over de grens kan je in Tibet vrij rondreizen... maar je hebt overal (echt overal) permits nodig, die moet je meestal halen op een plek waar je het op voorhand niet van wist. Permits om naar een klooster te gaan, om je op de weg ernaartoe te bevinden, om binnen te komen,.. Om langs de politieposten te passeren, om van de hoofdweg af te rijden, ...
-we komen toch ook graag naar huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten