Pagina's

zaterdag 31 juli 2010

Tibet op zijn mooist


Donderdag hebben we een heel mooie rit gemaakt vanuit Gyantse, waar we de dag ervoor een Kumbum bezochten, spijtig dat we nu nog geen foto's kunnen doorzenden omdat de Chinesen dwars liggen, de fotos wullen we later toevoegen als we thuis zijn.
De weg van Gyantse naar Lhassa, hoofdstad van Tibet voert over de 5010 meter hoge Karo La pas. De uitzichten boven op de pas zijn verrassend en vreemd, het lijkt wel een stenig zacht glooiend woestijnlandschap, en dat op meer dan 5 km boven de zeespiegel, te bedenken dat al die molshopen hier hoger zijn dan de europese hoogste berg, de Mont Blanc. Het is schitterend weer en passeren stuwmeren en turqoise natuurlijke meren in de bergen. We stoppen veel om foto's te maken, de gletjer is wel een hoogte punt maar ook de afdaling waarvan we de haarspeldbochten heel voorzichtg nemen, we worden voortdurend luid toeterend voorbijgeflits door jeeps met toeristen die vanuit de hoofdstad uitstappen maken, zotten die chauffers. We zakken 1500 meter in 45 minuten.
Normaal volgt onze truk op enkele honderden meter tot een km, maar in de buurt van de stad rijdt hij wel voorop, rijden? Racen is een beter woord. Wij moeten maar zien dat we kunnen volgen, ik dacht dat kamikaze een japans woord was maar nu weet ik het zeker, het is chinees.
We geven onse trukchauffer later naar zijn voeten maar hij spreekt alleen maar tibetaans, onze gids zal het wel vertalen.
Gisteren hebben we overlegt met de office van onze gids, vooral over de nu komende route. Die zouden wegenwerken zijn en ze willen ons liever langs dezelfde weg terug laten rijden, wij willen dat niet en want het noordelijk parcours zou mooier en ruiger zijn. Uiteindelijk drukken we onze goesting door, het zou dus weleens laat kunnen worden de volgende dagen, als ze op de wegenwerken de wagens maar mondjesmaat doorlaten, ze willen dat we als team doorrijden, want moto's zouden makkelijker doorkunnen als onse truk. We zien dus wel. Morgen blijven we nog een dagje hier in Lhassa, de de twee volgende dagen worden een beetje spannend. Maar we gaan ervoor
Carl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten