Pagina's

dinsdag 3 augustus 2010

Tashi, Farooque(juiste spelling voor Faroek) en Lobsa



Terwijl onze gids ons heeft geintrodiceerd in dit internetcafe waar meer dan 70 tibetaantjes te zitten chatten, waar onze visa en papoorten werden genoteerd, ga ik even iets schrijven over onze crew. Want dat zijn drie mensen, die drie weken met ons meereizen. Voor de reis vond ik dit een vervelend gevoel, nu weet ik dat we de trip niet zouden gemaakt kunnen hebben, en ze vallen best mee!
Tashi is onze gids in Tibet, wij hebben hem ontmoet aan de chinees-tibetaanse grens, in Nepal hadden we enkel Rita, je weet wel, ze zat bij mij op de Enfield voor een bezoek aan Patan en Baktapur. Tashi is ne jonge gast van 22 die unif heeft gedaan maar die omwille van het niet hebben van een background (zo noemt hij dat, zijn ouders zijn gewone boeren), en dat is niet genoeg om een goede job te 'krijgen'. Tachi is duidelijk tibetaans boedist, maar hij kent dan ook geen andere religie, hij kent zelf Jesus niet! In sommige steden zijn ook wel moslims maar hij wil daar zeker niets mee te maken hebben, vriendschap met hen is uitgesloten: een andere soort! Gelukkig is hij niet de jongst thuis want dan had hij moeten thuis blijven om voor zijn ouders te zorgen, zo gaat dat hier. Hij werkt met losse opdrachten en heeft voor Tibet waarschijnlijk een goed loon, rond de 125 euro per maand.
Faroek is een 27 jarige Nepalees die er volgens Ann wat indish uitziet(hij heeft inderdaad een indische vader). Hij is moslim en we hebben hem nog geen bier kunnen laten drinken, ik heb hem nog wel niet zien bidden. Hij is een heel fijne gast die heel behulpzaam is, hij laat de motoren 's morgens warm lopen en helpt Ann altijd bij het kikken. Zijn droom is en eigen zaak en een kleine familie maar dan zal hij zelf wel content moeten zijn met het meisje dat zijn ouders voor hem zullen kiezen, dat zou binnenkort zijn. Dat hij een uitstekend mekanier is, dat is zeker, hij zou onze oural-sitecar zeker aan de praat krijgen, hij heeft daar nu eigenlijk heel veel tijd voor, maar jij ook hoor Jan(Koedoot van de Ouralgarage in Tholen), daar zijn we ook zeker van! Faroek verdient aan onse trip zo een 200 euro, maar in de garage-shop waar hij werkt heeft hij een gewoon nepalees loon, de gelukzak! Ik hoop met hem in Katm eens te gaan kijken als we terug zijn.
Van Lopsa (30)weten we niet veel, hij is onze truckchauffeur. Hij is tibetaan en kent geen woord engels, wil hij niet of kan hij niet? Hij is zelf een goed driver en is wel behulpzaam bij het dragen van onze koffers, verwacht hij een goede fooi? Lopsa kan dus alleen maar met Taschi praten. We zullen als we thuis zijn wat foto's invoegen, dan wordt het een beetje visueler! Als we stoppen vind hij altijd wel iemand om mee te praten, kent hij veel mensen? Waarschijnlijk wel, want hij zal wel vaak deze toer doen. Toen we in Lhassa naar een klooster in de bergen reden (Ganden)heeft hij eens zijn papa en vriend meegenomen, koddige gasten.
Spijtig dat Tasschi en Lobsa soms Faroek wat negeren, (dat gevoel hebben we toch), is het omdat hij moslim is, of Nepalees?
Ondertussen schrijft Ann hier naast mij het verhaal van gisteren, dat was wat, je weet wel, de route waar we zo hebben moeten voor vechten in Lhassa met de boze dame van het office van Tasshi.
Carl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten